Tips Kecantikan

Perkongsian selepas setahun mengalami masalah kulit kini dah flawless

SETAHUN BERSABAR AKHIRNYA…..

2018 boleh dikatakan antara tahun penuh dengan pancaroba

Rasanya dah terlampau banyak liku-liku kehidupan yang perlu diharungi

Tapi ditambah pula dengan liku-liku dan cela di kulit muka sendiri

Ada yang rasa kesian
Ada yang rasa biasa je ‘masalah hormon la tu’ 
Ada yang cuba membantu

Cuba untuk pekakkan telinga & buat tak nampak tapi hati terdetik rasa sedih

Ya Allah sedih dia Allah je tahu

Tahuu ramai je orang ada masalah kulit malah ada yang lagi teruk
Tapi rasa sedih sgt sebabnya tak pernah jadi masalah kulit yang sangat teruk sampai bernanah tanpa tahu punca

Hampir2 nak sapu clorox dekat kulit sebab sedih dan hilang keyakinan sangat2

Especially around family yang jarang2 ada masalah kulit
Nak bercampur dengan crowd pun malu

Akhirnya kurung diri utk satu2 tempoh masa
Sehinggalah terdetik utk mula cari penyelesaian utk masalah kulit ni

Syud pergi consult dengan beauty consultant 
Syud pergi mintak second opinion utk selesaikan masalah kulit ni
Syud pergi buat skin analysis

Cumanya Syud tak pergi jumpa Doctor ambil apa2 ubat (sebab ada yg suggest utk amik antibiotik) sebab tahu ada pilihan lain

Mula-mula sekali syud cari punca kenapa kulit jadi breakout
Puas la flashback ‘apa benda yg aku makan sampai jd mcm ni kulit’
Nak kata selalu bertukar skincare mmg tak la sebabnya dah lama tak tukar skincare

Then I discover semuanya sebab pemakanan
Ada benda yg syud tak pernah makan dan tak suka makan sebelum ni tapi dah jadi favourite which is cheese to be exact dairy product

Im not blaming the food
Im blaming myself sebab tak berhati2 and over sangat bila makan
Dan padah pada diri sendiri

Sebab tu syud mula ikhtiar dengan detox dulu sebab syud percaya bila dah keluarkan semua toksin dalam badan the healing process will be smooth

Sebulan syud detox betul2 dengan Alfalfa sambil makan vitamin C setiap 5 jam (mmg disiplin sgt2 masa ni)

Bila jerawat dekat muka dah mula surut baru la syud add on ESP 
Dan masa ni nampak proses utk kulit sihat semula makin laju

Alfalfa bantu remove toksin dalam badan
Vitamin C bantu pembentukan collagen dalam badan dan kecutkan jerawat
ESP bantu kawal pertumbuhan jerawat dan pembentukan sel baru

This three truthfully a very good combination throughout the healing process
Memang love sangat2 😍😍😍😍

Sekarang ni kalau jumpa orang rasa happy sampaikan ada yang tegur 
‘Haa ni la kulit asal kau syud’
‘Syud kulit kau dah okay la’
‘Syud kau dah cantik semula’

Alhamdulillah semuanya dengan izin-Nya dan asbab kesabaran yang tinggi

Bukan pujian yang Syud inginkan tapi bila amanah yang diberi tak dijaga seeloknya rasa macam satu kegagalan

Setiap inci tubuh badan kita adalah pinjaman dan amanah yang perlu dijaga
Kesihatan dan kebersihan tubuh kita adalah tanggungjawab

Kalau menjaga kebersihan kulit muka yang paling senang pun kita abaikan apatah lagi yang lain kan kan kan

Semoga pengalaman breakout yang lepas tu takkan berulang lagi dan berkat kesabaranku kini aku gembira kembali😉

#shakleeeffectryg

fb syuhadah azmi

Klik www.wasap.my/0138810623 untuk sebarang pertanyaan

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *